Sončna elektrarna za podjetja


Vaše energetske rešitve v najboljših rokah.

LASTEN KADER Z DOLGOLETNIMI IZKUŠNJAMI

CELOVITE STORITVE NA KLJUČ IN PODPORA STRANKAM

LASTNO SKLADIŠČE, KAKOVOSTNI MATERIALI IN IZVEDBA

VZDRŽEVANJE NAPRAV IN SPREMLJANJE DELOVANJA

VEČ KOT 1.500 POSTAVLJENIH SONČNIH ELEKTRARN

IZKUŠNJE, KAKOVOST, DOSTOPNOST

Izbira podjetja Elbos pomeni izbiro zanesljivosti, inovativnosti in predanosti k odličnosti. Z našo ekipo strokovnjakov in obsežnimi izkušnjami zagotavljamo, da so vaše energetske rešitve v najboljših rokah. Prepričani smo, da bomo z našim celostnim pristopom in zavezanostjo trajnostnemu razvoju, lahko skupaj pisali uspešne zgodbe.

ELEKTRARNA NA KLJUČ

  • Ogled in osebno svetovanje
  • Priprava ponudbe in izris
  • Urejanje dokumentacije
  • Montaža z lastno ekipo
  • Zagon elektrarne in dostop do aplikacije za spremljanje
  • Redno vzdrževanje

DO SONČNE ELEKTRARNE NA KLJUČ V NEKAJ KORAKIH

2

NAČRTOVANJE IN PRIPRAVA INFORMATIVNE PONUDBE

V kolikor ugotovimo smiselnost investicije, začnemo z načrtovanjem in pripravimo informativno ponudbo. Določimo moč elektrarne, ki bo pokrila vaše potrebe in pripravimo izris.

3

OGLED IN SVETOVANJE PRI STRANKI

Pregledamo obstoječe inštalacije ter potencialno lokacijo elektrarne pri vas. Stranka in tržnik pregledata ponudbo, tržnik stranki odgovori na morebitna vprašanja (oglejte si pogosta vprašanja-link). Nadalje izpolnita podatke, ki jih potrebujemo za začetek urejanja dokumentacije.
Naši strokovnjaki vam svetujejo tudi glede najboljšega načina financiranja sončne elektrarne – lastna sredstva, subvencije (ob razpoložljivih razpisih), bančna posojila ali drugo.

4

UREJANJE DOKUMENTACIJE

Po potrditvi ponudbe podpišete pooblastilo, s katerim lahko vso potrebno dokumentacijo uredimo v vašem imenu.

5

MONTAŽA

Po pridobitvi soglasja s strani Elektra sledi montaža sončne elektrarne. Montaža obsega postavitev sončnih panelov, optimizatorjev, montažo razsmernika ter, v kolikor inštalacija predvideva baterijski hranilnik, tudi le-tega, ter povezavo vseh inštaliranih komponent. Po montaži dodamo tudi vso potrebno dokumentacijo za priklop elektrarne.

6

PRIKLOP IN ZAGON ELEKTRARNE

Pristojni obvesti Elektro o datumu priklopa elektrarne v omrežje. Po ureditvi priklopa na daljavo zaženemo elektrarno in vam pošljemo dostop za spremljanje delovanja v aplikaciji. Po zaključku vseh procesov vam predamo zaključno dokumentacijo.

7

VZDRŽEVANJE

Skrbimo za redno spremljanje delovanja vaše elektrarne.

MNENJA ZADOVOLJNIH STRANK

PROJEKTI

Sončne celice na skladiščih
KUM-PLAST d.o.o.,
Kisovec

Inštalacijska moč: 1 MW

Sončne celice na kmetijskih objektih oljarne Kocbek
Oljarna Kocbek,
Sveti Jurij ob Ščavnici

Inštalacijska moč: 54,5 kW

Sončne celice na skladiščih
Mfe Telkom,
Trbovlje

Inštalacijska moč: 400 kW

ODGOVORI NA POGOSTA VPRAŠANJA

Če se odločite za sončno elektrarno ELBOS, bo iz vaše strani potreben le podpis pooblastila in naši strokovnjaki za vas pripravijo vse potrebne listine tako za pridobitev subvencije Eko sklada (kadar so te razpisane oziroma na voljo) kot tudi za pristojnega distribucijskega operaterja (soglasje za priključitev). V vašem imenu tako v podjetju ELBOS vložijo vso dokumentacijo in izpeljejo druge potrebne postopke. 

Z nakupom vsakega solarnega panela podjetje ELBOS vplača sklad za razgradnjo. Vaši paneli bodo torej po odsluženi življenjski dobi imeli zagotovljeno brezplačno razgradnjo s strani pristojnega izvajalca, za odvoz pa bodo morale stranke poskrbeti same.

V povprečju se investicija v domačo sončno elektrarno povrne med 7 in 10 leti kar je odvisno od velikosti same sončne elektrarne (večja ko je, nižja je cena na kW) in seveda vaše porabe in cene električne energije iz omrežja(ki je v strmem porastu). Pri tem ne pozabite, da bo sončna elektrarna delovala vsaj 30 let!

Koliko električne energije bo sončna elektrarna proizvedla, je odvisno od intenzivnosti sončnega sevanja, ki mu je sistem izpostavljen. Sončne celice bodo pretvorile več energije na zelo sončen dan kot takrat, ko bodo oblaki prekrivali nebo. Ampak to ne pomeni, da na oblačen dan ne boste proizvajali električne energije, le njena količina bo ustrezno manjša.

Proces izdelave kalkulacij oziroma dimenzioniranje sončne elektrarne je postopek, s katerim izračunamo, kako močno (v kW) sončno elektrarno potrebujete za svoje potrebe (potrebe gospodinjstva, podjetja …). Ključno je takšno dimenzioniranje sončne elektrarne, da bo na letni ravni proizvedla toliko električne energije, kolikor je letno porabite. Pri tem je v pomoč vaš letni račun za porabljeno elektriko. V primeru, da v bližnji prihodnosti načrtujete povečanje porabe električne energije (toplotna črpalka, polnilna postaja za električno vozilo …), pa je priporočljivo pri izračunu upoštevati tudi to.

Potrebna površina na strehi je odvisna vaših potreb po električni energiji. Za 1 kW električne energije potrebujete od 5 do 6 m2 površine brez ovir.

Osnovno pravilo se glasi: 1 kW inštalirane moči na leto proizvede 1000 kWh električne energije, in sicer pri sončnem sevanju 1000 W/m2. Povprečno sončno sevanje v Sloveniji znaša med 900 W/m2 in 1200 W/m2, odvisno od lokacije.

Fizični pregled elektrarne je priporočljivo opraviti na dve leti. Pri tem se plačajo obisk izvajalca, torej serviserja ELBOS, in morebitni potrebni popravki, ki so v večini primerov kriti z garancijo proizvajalcev posameznih komponent sončne elektrarne. Sicer pa se – odvisno od nagnjenosti sistema – zaradi boljšega izkoristka priporoča čiščenje modulov (zaradi cvetnega prahu, smoga, listja, umazanije, ptičjih iztrebkov …). Tudi sneg je z modulov priporočljivo odstraniti, če z njih seveda ne zdrsne sam. Poskrbeti je potrebno tudi za odstranitev visokih ovir, ki omejujejo dostop svetlobe do modulov (visoka drevesa, grmičevje).

Solarni sistem lahko v večini primerov namestimo brez vaše prisotnosti in vstopa v vaše stanovanje oziroma poslovno stavbo. Gradbena dela so minimalna in hitra. Sama montaža sončne elektrarne običajno traja le en dan.

Če se odločite za sončno elektrarno, boste z mesečnim računom plačevali le strošek obračunske moči in prispevek OVE + SPTE. Ti dve postavki sta vezani na priključno moč vašega priključka in ne na porabo – kot primer je priključna moč 14kW(3 x 20A) za katero fiksni mesečni strošek po vključitvi elektrarne znaša le cca 10€

Z letom 2024 je prišlo do sprememb v obračunu – iz letnega obračuna je sistem samooskrbe prešel na mesečni obračun, torej se vsak mesec obračuna prejeto in oddano električno energijo v omrežje. Dobavitelj Gen-I trenutno ponuja možnost, da se viške v delovanju obračunava v obliki dobropisa (ki ga lahko koristite v mesecih, ko je porabljena energija višja od proizvedene) ali enkratnega letnega izplačila.

Obstajajo možnosti prenosa proizvedene energije na drugo lokacijo. Za več informacij nam pišite na podpora@elbos.si.

Pridobite ponudbo Preverite aktualne razpise

Naj bosta vaš prehod na zeleno energijo naša skrb in
naše sodelovanje skupni prispevek k zmanjšanju ogljičnega odtisa