Sončne elektrarne za dom

Izkoriščanje energije

Sončna energija je ena najbolj čistih in obnovljivih virov energije, ki je na voljo in sončne elektrarne za dom omogočajo izkoriščanje te energije v vašem domu.

  • Brezplačno do pridobitve soglasja za elektrarno
  • Prehitite soseda z vlogo in preverite možnost vključitve
  • Elektrarna na klik

Kakovost

Kakovost šteje

Naša ekipa strokovnjakov za sončne elektrarne za dom vam lahko pomaga pri načrtovanju, namestitvi in vzdrževanju sončne elektrarne za vaš dom. Z našimi storitvami boste lahko izkoristili sončno energijo na najboljši način in prihranili pri svojih mesečnih računih za elektriko.

  • Zaupajte inštalacijo usposobljenim izvajalcem


Celovita storitev

Nudimo vam celovito storitev od načrtovanja, preko namestitve do vzdrževanja vaše sončne elektrarne. Naši strokovnjaki vam bodo pomagali pri izbiri najboljše lokacije za sončno elektrarno, določili primerno velikost in zmogljivost, ter vam svetovali glede najboljšega načina financiranja projekta.

  • Možen prenos viškov energije na drugo lokacijo


Pogosta vprašanja

Če se odločite za sončno elektrarno ELBOS, bo iz vaše strani potreben le podpis pooblastila in naši strokovnjaki za vas pripravijo vse potrebne listine tako za pridobitev subvencije Eko sklada (kadar so te razpisane oziroma na voljo) kot tudi za pristojnega distribucijskega operaterja (soglasje za priključitev). V vašem imenu tako v podjetju ELBOS vložijo vso dokumentacijo in izpeljejo druge potrebne postopke. 

Z nakupom vsakega solarnega panela podjetje ELBOS vplača sklad za razgradnjo. Vaši paneli bodo torej po odsluženi življenjski dobi imeli zagotovljeno brezplačno razgradnjo s strani pristojnega izvajalca, za odvoz pa bodo morale stranke poskrbeti same.

V povprečju se investicija v domačo sončno elektrarno povrne med 7 in 10 leti kar je odvisno od velikosti same sončne elektrarne (večja ko je, nižja je cena na kW) in seveda vaše porabe in cene električne energije iz omrežja(ki je v strmem porastu). Pri tem ne pozabite, da bo sončna elektrarna delovala vsaj 30 let!

Koliko električne energije bo sončna elektrarna proizvedla, je odvisno od intenzivnosti sončnega sevanja, ki mu je sistem izpostavljen. Sončne celice bodo pretvorile več energije na zelo sončen dan kot takrat, ko bodo oblaki prekrivali nebo. Ampak to ne pomeni, da na oblačen dan ne boste proizvajali električne energije, le njena količina bo ustrezno manjša.

Proces izdelave kalkulacij oziroma dimenzioniranje sončne elektrarne je postopek, s katerim izračunamo, kako močno (v kW) sončno elektrarno potrebujete za svoje potrebe (potrebe gospodinjstva, podjetja …). Ključno je takšno dimenzioniranje sončne elektrarne, da bo na letni ravni proizvedla toliko električne energije, kolikor je letno porabite. Pri tem je v pomoč vaš letni račun za porabljeno elektriko. V primeru, da v bližnji prihodnosti načrtujete povečanje porabe električne energije (toplotna črpalka, polnilna postaja za električno vozilo …), pa je priporočljivo pri izračunu upoštevati tudi to.

Potrebna površina na strehi je odvisna vaših potreb po električni energiji. Za 1 kW električne energije potrebujete od 5 do 6 m2 površine brez ovir.

Osnovno pravilo se glasi: 1 kW inštalirane moči na leto proizvede 1000 kWh električne energije, in sicer pri sončnem sevanju 1000 W/m2. Povprečno sončno sevanje v Sloveniji znaša med 900 W/m2 in 1200 W/m2, odvisno od lokacije.

Fizični pregled elektrarne je priporočljivo opraviti na dve leti. Pri tem se plačajo obisk izvajalca, torej serviserja ELBOS, in morebitni potrebni popravki, ki so v večini primerov kriti z garancijo proizvajalcev posameznih komponent sončne elektrarne. Sicer pa se – odvisno od nagnjenosti sistema – zaradi boljšega izkoristka priporoča čiščenje modulov (zaradi cvetnega prahu, smoga, listja, umazanije, ptičjih iztrebkov …). Tudi sneg je z modulov priporočljivo odstraniti, če z njih seveda ne zdrsne sam. Poskrbeti je potrebno tudi za odstranitev visokih ovir, ki omejujejo dostop svetlobe do modulov (visoka drevesa, grmičevje).

Solarni sistem lahko v večini primerov namestimo brez vaše prisotnosti in vstopa v vaše stanovanje oziroma poslovno stavbo. Gradbena dela so minimalna in hitra. Sama montaža sončne elektrarne običajno traja le en dan.

Če se odločite za sončno elektrarno, boste z mesečnim računom plačevali le strošek obračunske moči in prispevek OVE + SPTE. Ti dve postavki sta vezani na priključno moč vašega priključka in ne na porabo – kot primer je priključna moč 14kW(3 x 20A) za katero fiksni mesečni strošek po vključitvi elektrarne znaša le cca 10€

Fizične osebe lahko sončno elektrarno uporabljajo le v shemi ‘net metering’. To pomeni, da proizvedeno energijo (vso ali presežke) oddajajo v omrežje, ob primanjkljaju proizvodnje pa energijo pridobivajo iz omrežja. Na koncu obračunskega obdobja, ki trenutno znaša eno koledarsko leto, se naredi obračun in doplačajo morebitni presežki iz omrežja dobavljene električne energije. Če je sončna elektrarna pravilno dimenzionirana, njen lastnik praktično nima stroškov z električno energijo, saj je naprava na letni ravni proizvede toliko, kot je lastnik tudi porabi.

Obstajata dve distribuciji, pri katerih je možno morebitno proizvedene viške energije prenesti na drugo lokacijo oz. naslednje obračunsko obdobje. Podjetje ELBOS sodeluje z obema in vam lahko pomaga urediti ustrezne pogodbe o samooskrbi

Kontaktirajte nas za ponudbo:

Scroll to Top